HOŞGELDİNİZ...
HEMEN BAĞLAN

HAZIR BETON

HAZIR BETON

 

Beton Sınıfları ve Özellikleri

Beton sınıfları C harfi ile başlar, devamında 28 günlük silindirik basınç dayanımına göre MPa cinsinde sınıflandırılır.

C harfi ingilizce concrete kelimesinin baş harfi olup, Avrupa’ya uyum açısından EN standartları esas alınmıştır. Bu yüzden Türkiye’de de C harfi ile başlayan beton sınıfları vardır.

C20’ye kadar olan beton sınıfları taşıyıcı özelliği fazla olmayan betonlardır. Genelde grobeton olarak kullanılır.

Konutlarda kullanılan taşıyıcı betonlar minimum C25 olmalıdır. C25 beton sınıfının dayanımı santimetrekarede 300 kgf’dir. Türkiye’de bilinç ve farkındalık her geçen gün artmakta ve konutlarda neredeyse artık hiç C25 kullanılmamaktadır.

Tercih edilen beton sınıfları ağırlıklı olarak C30 ve C35 olmaktadır. Daha nitelikli projelerde (köprü, hızlı tren, tünel, baraj vs) ise çok daha farklı tasarımlara sahip beton sınıfları kullanılmaktadır.

 Beton Sınıfları Dayanım Tablosu

Beton_Sınıfları_Dayanımı.jpg

Tabloda beton sınıflarının 28 günlük dayanım sonuçları görülmektedir.

En sağdaki sütunda yaklaşık kgf/cm² değeri gösterilmiştir. Bu değerlerin ne anlama geldiğini şöyle bir örnekle anlatırsak sanırım yanlış olamayacaktır;

Örneğin herhangi bir yapı elemanında C30 beton sınıfı kullandınız. Bunu taşıyacağı yük başparmak tırnağınız kadar olan alanda (1 cm²) 370 kg olacaktır. Bu şekilde düşünüldüğünde beton sınıflarının işlevi çok daha iyi anlaşılabilir.

Betonun üretimi ,taşınması ,yerleştirilmesi ve bakımı son derece önemlidir.Bundan hareketle diyebiliriz ki betonu üretirken kaliteli malzeme ile üretmek,üretildikten sonra en kısa sürede dökülecek şekilde sevk etmek ,betona döküm sahasında müdahale etmemek(kıvamını arttırmak için su vermemek),döküm aşamasında betonu yerleştirmek için vibrasyon uygulamak ve beton döküldükten sonra minimum bir hafta boyunca betonun nemli kalmasını sağlamak kaliteli bir betonun olmazsa olmaz şartlarındandır...
 
PAYLAŞ:
Online : 1
Bugün Tekil : 14
Bugün Çoğul : 17
Dün Tekil : 34
Dün Çoğul : 124
Toplam Tekil : 29130
Toplam Çoğul : 73442